Educació per la Pau

L’Educació per la Pau és un procés dinàmic, continu i permanent, fonamentat en els conceptes de pau positiva i en la perspectiva creativa del conflicte, i que, a través de l’aplicació d’enfocaments socioafectius i problematitzadors, pretén desenvolupar  una nova cultura, la cultura de la pau, que ajudi les persones observar críticament la realitat situant-s’hi al davant i a actuar en conseqüència.

Aquesta és una bona definició però difícil d’entendre, recuperem-ne algunes idees:

“…conceptes de pau positiva…” Parlem de la pau en un sentit ampli, superant la tradicional i simplista perspectiva del concepte de pau, definit com l’estat en què no hi ha guerra (pau negativa).

“… la perspectiva creativa del conflicte…” El conflicte i la manera d’afrontar-lo esdevé l’eix vertebrador de la pau i, per tant, de l’educaió per la pau. Desenvolupar les habilitats per saber analitzar i transformar de forma noviolenta els conflictes és un contingut central de l’educació per la pau.

“… enfocaments socioafectius i problematitzadors…” És important saber què hem de fer i com ho hem de fer, la metodologia ens parla de com. En aquest material parlem d’enfocaments metodològics que posen l’accent en l’empatia, la creativitat i l’acció, enfocaments coneguts per l’educació no formal en els quals val la pena aprofundir.

“… actuar en conseqüència…” Educar per la pau vol dir educar per la participació, per la capacitat d’implicar-se a transformar el món envers societats menys violentes, i avançar cap a una cultura de pau.

Aquest text s’ha extret del llibre de BARBEITO. C i CAIRETA. M. Jocs de  Pau:caixa d’eines per educar per una cultura de pau. (2008)

MÉS INFORMACIÓ:

Si voleu consultar altres materials relacionats amb l’Educació per la Pau, us recomanem aquests articles:

Quaderns d’educació per la Pau

Deconstruir la guerra

Noviolència per al Canvi Social

Consejos para negociar

Cultura de paz en tiempos de crisis

La comunicació no violenta

Desmuntant Rumors

Provenció

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s